跳到主要內容

臺灣博碩士論文加值系統

(216.73.217.86) 您好!臺灣時間:2026/11/02 14:58
字體大小: 字級放大   字級縮小   預設字形  
回查詢結果 :::

詳目顯示

我願授權國圖
: 
twitterline
研究生:林宗鍵
研究生(外文):Zong-Jiann Lin
論文名稱:高雄市菲律賓輝椋鳥食性適應與生殖適應之研究
論文名稱(外文):Feeding & reproduction adaptation of Philippine glossy starling Aplonis panayensis in Kaohsiung city.
指導教授:梁世雄梁世雄引用關係、謝寶森謝寶森引用關係
指導教授(外文):Shih-Hsiung Liang、Bao-Sen Shieh
學位類別:碩士
校院名稱:國立高雄師範大學
系所名稱:生物科學研究所
學門:生命科學學門
學類:生物學類
論文種類:學術論文
論文出版年:2001
畢業學年度:89
語文別:中文
論文頁數:67
中文關鍵詞:輝椋鳥、食性適應、生殖適應、外來鳥種、產卵期、孵卵期、育雛期、繁殖成功率
外文關鍵詞:glossy starling、feeding adaptation、reproduction adaptation、exotic bird species、egg-laying period、incubation period、nestling period、reproduction success rate
相關次數:
  • 被引用被引用:4
  • 點閱點閱:752
  • 評分評分:
  • 下載下載:0
  • 收藏至我的研究室書目清單書目收藏:2
本研究自2000年1月至12月,對活動於高雄市中正文化中心和高師大的外來鳥種菲律賓輝椋鳥(Aplonis panayensis),進行1年食性
、繁殖及日活動週期的觀察,為了解輝椋鳥引進台灣後在食性和生殖方面的適應,並透過其與他種鳥類之互動情形,了解輝椋鳥對本地鳥種可能產生的影響。
輝椋鳥取食的植物種類共13種,外來種植物和本地種植物的比率相近,取食的植物部位以果實居多,花蜜和花瓣居次,蝸牛和毛蟲是幼雛部分的蛋白質來源。
高雄市輝椋鳥在2000年的繁殖季從3月延伸至9月中旬,時間持續半年以上,該鳥種被引入台灣後,仍維持其築巢於穴洞中的習性,合適的巢位在一繁殖季中有被重複使用的情形,研究中發現每巢可繁殖窩數為1至3次,使用的巢材包含本地種植物、外來種植物和人工製品。
輝椋鳥的產卵期3至8天,每窩產1至4個蛋,以產3個蛋的窩數最多。孵卵期11至15天,蛋的孵化率61.9% 。育雛期15至24天,離巢率43.2%,椋鳥自蛋產下到幼雛離巢平均約需39天,以Mayfield的方法計算出2000年繁殖季幼雛的存活率與繁殖成功率分別為43.5% 和51.6%。
輝椋鳥成群活動的總觀察群體個數以單隻活動最多,日間活動會受時間和季節的影響,開始與結束活動的時間都在日出與日落前後約1個小時內,以1月與2月下午4至6點之觀察隻次最高。
高雄地區的輝椋鳥引入台灣後,根據其食性、生殖和日活動的特性,推論其族群數量未來應有持續擴大的趨勢。同時,對本地留鳥如白頭翁、綠繡眼、麻雀及小雨燕等,可能在食物利用與巢位選擇上造成直接且負面的影響。
An observation to investigate the feeding and reproduction adaptation of Philippine glossy starling (Aplonis panayensis), an exotic bird species in Taiwan, was conducted in the Chiang Kai-shek Cultural Center and National Kaohsiung Normal University in Kaohsiung City from January to December, 2000. Possible impact of glossy starling on endemic species of Taiwan and projected population expansion of this species was also evaluated.
Thirteen specie of plant was recorded to be feed by glossy starling in this study. The number of endemic and exotic species was almost equal. Glossy starling feeds mostly on fruit, then next on nectar and petal. The protein sources of nestling are partly from snails and caterpillar.
The reproductive season of glossy starling were extended from mid-March to mid-September, lasted for more than six months, in year 2000. This species maintained cave-nesting habitat after introduced into Taiwan. Repeatedly used the same nesting site, at most 3 times, by glossy starling was reported. The nest materials included endemic plant species, exotic plant species, and artificial materials.
The egg-laying period of glossy starling ranged from 3 to 8 days. Each clutch included 1 to 4 eggs, mostly had 3 eggs. Incubation period lasted from 11 to 15 days with an hatching rate of 61.9%. The nestling period ranged from 15 to 24 days with a fledgling rate of 43.2%. Averaged 39 days were needed for a glossy starling to grow from an egg to leave the nest. Based on the Mayfield method, survival rate and reproduction success rate were 43.5 and 51.6%, respectively.
More single/group was observed than the other group size. Day-time activity pattern was influenced both by the timing and season. The active time of glossy starling was observed mostly in one hour before sunrise or one hours after sunset. The highest total number of this species was observed during 4 to 6 PM of January and February in year 2000.
In the future, the population size of glossy starling was projected to increase based on the characteristics of feeding, reproduction, and daily activity pattern. This species also possibly present a direct and negative impact on the endemic bird species of Taiwan, such as Chinese bulbul (Pycnontus sinensis), Japanese white-eye (Zosperops japonica), House sparrow (Passer domesticus), and House swift (Apus affinis).
中文摘要
英文摘要
壹、前言…………………………………………………………….1
貳、方法與分析
一.觀察地描述…………………………………………………7
二.材料與方法
(一)食性適應………………………………………….…8
(二)生殖適應…………………………………………….9
1.巢位及巢材……….……………………………..9
2.繁殖……………….……………………………..9
3.成長……………….……………………………10
(三)日活動調查…………….…………………………...13
三.資料分析………………………..…………………………..13
參、結果
一.食性適應……………………………………………………16
二.生殖適應
(一)巢形、巢材與爭巢…………………………………..16
1.巢形………………………………………………16
2.巢材………………………………………………19
3.爭巢……………………………………………….21
(二)繁殖、成長與發育…………………………………...21
1.產卵期…………………………………………….22
2.孵卵期…………………………………………….25
3.留巢期…………………………………………….30
三.日活動調查………………………………………………….36
肆、討論
一.適應
(一)食性適應……………………………………………...43
(二)築巢適應
1.巢位……………………………………………….45
2.巢材……………………………………………….47
3.爭巢……………………………………………….47
(三)生殖適應
1.綠色巢材……………….…………………………48
2.蛋數……………………………………………….48
3.幼雛……………………………………………….49
4.繁殖季長度………………………………………50
5.Mayfield方法的應用…………………………….51
二.日活動情形………………………………………………….52
伍、結論……………………………………………………………..54
陸、參考文獻………………………………………………………..56
柒、附錄……………………………………………………………..61
八十七年度自然保育研究計畫執行成果報告。行政院農業委員會編
印。中華民國八十九年三月。P290、P294。
林瑞興。2001。臺灣地區外來椋鳥科(Sturnidae)鳥類的出現、分布與相對數量。特有生物研究 3:13-23。
袁孝維。1986。墾丁牧場小雲雀之行為及生態學研究。台灣大學,碩士論文,90頁。
章錦瑜。1990。景觀植物1-6。淑馨出版社。
劉業經、呂福原、歐辰雄。1994。臺灣樹木誌。國立中興大學農學院叢書。925頁。
Ali, S., and S. D. Ripley. 1972. Handbook of the birds of India and Pakistan, Vol. 5. Oxford University Press, Oxford. Cited by Feare and Adrian (1999).
Badyaev, A. V. 1995. Nesting habitat and nesting success of eastern wild turkeys in the Arkansas Ozark highlands. The Condor 97:221-232.
Barber, B. J. 1997. Impacts of bivalve introductions on marine ecosystems: A review. Bull. Natl. Res. Inst. of Aquacult. Suppl. 3
:141-153.
Bravo, S. P., and G. E. Zunino. 2000. Germination of seeds from three species dispersed by black howler monkeys(Alouatta caraya). Folia Primatologica 71:342-345.
Cabe, P. R. 1999. Dispersal and population structure in the European Starling. The Condor 101(2):451-454.
Clark, L., and J. R. Mason. 1985. Use of nest material as insecticidal and anti-pathogenic agents by the European starling. Oecologia 67:
169-176.
Clout, M. N., and D. V. Merton. 1998. Saving the Kakapo: The conservation of the world’s most peculiar parrot. Bird Conservation International 8(3):281-296.
Courchamp, F., and G. Sugihara. 1999. Modeling the biological control of an alien predator to protect island species from extinction. Ecological Applications 9(1):112-123.
David L. 1947. The significance of clutch-size. Ibis 89:302-353.
Eens, M., R. Pinxten, and R. F. Verheyen. 1993. Function of the song and song repertoire in the European starling(Sturnus vulgaris): An aviary experiment. Behaviour 125:51-66.
Feare, C., and C. Adrian. 1999. Starlings and Mynas. Princeton University Press. USA.
Felemban, H. M. 1993. On exotic birds imported into Jeddah, Saudi Arabia. Zoology in the Middle East 8(0):15-16.
Friesen, L., M. D. Cadman, and R. J. Mackay. 1999. Nesting success of Neotropical migrant songbirds in a highly fragmented landscape. Conservation Biology 13(2):338-346.
Hails, C. J. 1987. Birds of Singapore. Times Editions. Singapore. Cited by Feare and Adrian (1999).
Holmes, S. B., and E. A. Nixon. 2000. Nesting biology of the Tennessee Warbler, Vermivora peregrina, in northern Ontario. Canadian Field-Naturalist 114(1):34-44.
Hsu, M. J., and Y. S. Lin. 1997. Breeding ecology of Styan’s Bulbul Pycnonotus taivanus in Taiwan. IBIS 139:518-522.
Lapointe, S., J. F. Giroux, L. Belanger, and B. Filion. 2000. Benefits of rotational grazing and dense nesting cover for island-nesting waterfowl in southern Quebec. Agriculture Ecosystems and Environ-
ment 78(3):261-272.
Lockwood, J. L. 1999. Using taxonomy to predict success among introduced avifauna: Relative importance of transport and establishment. Conservation Biology 13(3):560-567.
Manolis, J. C., D. E. Andersen, and F. J. Cuthbert. 2000. Uncertain nest fates in songbird studies and variation in Mayfield estimation. Auk 117(3):615-626.
Martin, J. L., J. C. Thibault, and V. Bretagnolle. 2000. Black rats, island characteristics, and colonial nesting birds in the Mediterranean: Consequences of an ancient introduction. Conservation Biology 14(5):1452-1466.
Mayfield H. 1961. Nesting success calculated from exposure. The Wilson Bulletin 73(3):255-261.
Mayfield H. 1975. Suggestion for calculating nesting success. The Wilson Bulletin 87(4):456-466.
Medway, L., and D. R. Wells. 1976. The birds of the Malay Peninsula. Vol. 5. Witherby. London. Cited by Feare and Adrian (1999).
Morrison, J. L., and L. M. Phillips. 2000. Nesting habitat and success of the Chimango Caracara in southern Chile. The Wilson Bulletin 112(2):225-232.
O'Connor, R. J. 1978. Brood reduction in birds: Selection for fratricide, infanticide and suicide? Animal Behaviour 26(1):79-96.
Rhymer, J. M., and D. Simberloff. 1996. Extinction by hybridization and introgression. Annu. Rev. Ecol. Syst. 27:83-109.
Ricklefs, R. E. 1967. A graphical method of fitting equations to growth curves. Ecology 48(6):978-983.
Robertson, G. J. 1995. Factors affecting nest site selection and nesting success in the Common Eider Somateria mollissima. IBIS 137:109-115.
Rochard, J. B. A., and N. Horton. 1980. Birds killed by aircraft in the United Kingdom, 1966-1976. Bird Study 27:227-234. Cited by Feare and Adrian (1999).
Rodda, G. H., and T. H. Fritts. 1992. The impact of the introduction of the colubird snake Boiga irregularis on Guam’s lizards. Journal of Herpetology 26(2):166-174.
Schroder, J. 1999. Variable attachment for the Mayfield head rest to fit on a Halo ring in the surgery of cervical spine injuries. Neurosurgical Review 22(1):62-64.
Severinghaus, L. L., and C. Li. 1999. Prayer animal release in Taiwan. Biological Conservation 89:301-304.
Smythies, B. E. 1960. The birds of Borneo. Malayan Nature Soc. Kuala Lumpur. Cited by Feare and Adrian (1999).
Smythies, B. E. 1981. The birds of Burma. Malayan Nature Soc. Kuala Lumpur. Cited by Feare and Adrian (1999).
Tosh, F. E., I. L. Doto, S. B. Beecher, and D. T. Y. Chin. 1970. Relationship of starling-blackbird roosts and endemic histoplasmosis. Amer. Rev. Resp. Dis. 101:283-288. Cited by Feare and Adrian (1999).
Vierling, K. T. 1998. Interactions between European Starlings and Lewis’ Woodpeckers at nest cavities. Journal of Field Ornithology 69(3):376-379.
Vitousek, P. M., C. M. D’Antonio, L. L. Loope, M. Rejmanek, and R. Westbrooks. 1997. Introduced species: A significant components of human-caused global change. New Zealand Journal of Ecology 21(1):1-16.
Willson, M. F., and S. M. Gende. 2000. Nesting success of forest birds in southeast Alaska and adjacent Canada. The Condor 102(2):314-325.
Wiles, G. J., C. F. Aguon, G. W. Davis, and D. J. Grout. 1995. The status and distribution of endangered animals and plants in northern Guam. Micronesica 28(1):31-49.
Yen, C. F., E. E. Klaas, and Y. C. Kam. 1996. Variation in nesting success of the American robin, Turdus migratorius. Zoological studies 35(3):220-226.
QRCODE
 
 
 
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
第一頁 上一頁 下一頁 最後一頁 top